Banca Comercială Română (BCR) reduce, de la 1 septembrie, dobânzile fixe pentru creditele de nevoi personale în lei cu și fără garanție ipotecară, cu până la 3,4 puncte procentuale, respectiv un punct procentual, și pentru depozitele la termen în lei cu 0,25-0,5 puncte, a anunțat joi banca.
„Vrem să acordam credite. Avem suficientă lichiditate și suntem pregătiți să susținem revenirea creditarii și economia per ansamblu atât prin credite negarantate, cât și garantate”, a declarat, într-un comunicat, Andrew Gerber, director produse retail în cadrul BCR.
Pentru creditele de consum garantate cu ipotecă, dobânzile pornesc în prezent de la 8,9% pe an pentru clienții care au salariul virat într-un cont BCR și de la 9,1% pe an pentru clienții standard, dobânzile fiind fixe pe primii cinci ani, iar nivelul poate fi mai mare cu până la un punct procentual, în funcție de scoringul clientului. Noile dobânzi de la 1 septembrie vor porni de la 7% pe an.
În cazul împrumuturilor negarantate, dobânzile pleacă acum de la 12,5% pe an și pot ajunge la un nivel maxim de 18,9%, în funcție de situația clientului. Noile rate de dobândă vor începe de la 12%.
Banca reduce totodată dobânzile pentru depozitele la termen în lei cu 0,25-0,5 puncte procentuale, urmând să se situeze între 3% și 4,25% pe an, în funcție de maturitatea depozitului.
Reducerea este aplicată în contextul scăderii dobânzii de politică monetară a BNR, care a determinat coborârea dobânzilor pe piața bancară și a randamentelor titlurilor de stat.
„Având în vedere resursele masive de depozite în lei ale BCR și oportunitățile de a plasa aceste lichidități, decizia noastră reflectă condițiile actuale ale pieței. Preconizăm că piața se va alinia la acest nivel. Ne concentrăm în continuare să atragem resurse și să le plasăm în credite la condiții cât mai avantajoase pentru clienții noștri”, a adăugat Gerber.
Consiliul de Administrație al BNR a decis la ânceputul lunii august să reducă rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, după ce nivelul fusese redus și în iulie, de la 5,25% pe an.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și-a exprimat speranța la acel moment ca decizia băncii centrale să se reflecte în scăderea ratelor la creditele în lei într-o perioadă cât mai scurtă, poate chiar din septembrie.
Totodată, el a afirmat că BNR va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziție, ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încât clienții să prefere finanțarea în lei, fără riscul cursului valutar.